Blog
Over ons vak

Door de druivenrassen het bos niet meer zien

Er zijn witte en blauwe druiven, en daar wordt witte, rode en rosé wijn van gemaakt. Zover was je waarschijnlijk al ;) Maar wist je dat er meer dan 10.000 verschillende soorten wijndruiven bekend zijn? Deze worden lang niet allemaal gebruikt om wijn van te maken. Ongeveer 1% hiervan wordt gebruik voor bijna alle kwaliteitswijnen. Desalniettemin zijn er binnen die selecte groep van druivenrassen veel verschillen te ontdekken in kenmerken en dus in de uiteindelijke geur, kleur en smaak van de wijn.
 

Portugese druivenrassen

Ieder wijnland heeft z’n eigen bodem en klimaat en populaire druivenrassen die daar optimaal tot hun recht komen. In bijna heel Portugal wordt wijn gemaakt. De beroemdste wijn uit Portugal is uiteraard Port, maar ook de droge witte wijnen, rosé en rode wijnen gemaakt in Portugal zijn van zeer goede kwaliteit! In onze IL Martello wijnen maken we gebruik van een aantal typisch Portugese druivenrassen, in combinatie met wat meer bekende druivenrassen.

Rode druivenrassen syrah, alicante bouschet en tinta roriz (tempranillo) – IL Martello Rood en Rosé

De basis van de rode IL Martello is de welbekende druif syrah. Dit druivenras geeft de wijn body en kracht, en heeft tonen van zwart fruit als bramen, licht pepertje en redelijke tannines. De alicante bouschet ondersteunt de syrah in kracht, maar geeft de wijn ook veel fruitigheid. Tot slot is de tinta roriz een perfecte aanvulling, zowel in body als in fruit en vanilletonen.

De IL Martello rosé is gemaakt van syrah en tinta Roriz, deze combinatie geeft een heerlijk droge en fruitige rosé wijn, zeer smaakvol en met een zachtromige afdronk.

Witte druivenrassen sauvignon blanc, ferñao pires en arinto – IL Martello Wit

Sauvignon blanc staat aan de basis van deze unieke blend van witte druivenrassen. De frisfruitige eigenschappen van deze druif maken dat deze wijn toegankelijk is en het hele jaar door gedronken kan worden. Ferñao pires en arinto zijn typisch Portugese druivenrassen die het geweldig doen in het warme Portugese klimaat. Zeker in de warme regio Tejo, waar IL Martello wijnen gemaakt worden, is het van belang dat de druivenrassen die daar groeien bestand zijn tegen de warmte. Arinto zorgt voor aanvullende frisheid en citrusachtige tonen, waar ferñao pires de wijn aromatischer maakt met de meer tropische aroma’s en honing. De drie druivenrassen samen maken deze blend een geweldig doordrinkbare fris-fruitige witte wijn met een verrassend ronde afdronk.